REGENBOOG KUNSTWERK
Ik ben het: wij.
Fragmenten van sculpturen uit alle tijden
vloeien samen tot een beeld van nu.
Van hier, van Leiden,
van diens inwoners en bezoekers.
Ik ben iedereen en koester jou in deze stad.
Hou van diegene van wie je houdt en
laat jezelf zien zoals je jezelf van binnen kent.
Dit ben Jij; Wij.
​
ONTHULLING KUNSTWERK IN LEIDSE BINNENSTAD
​
Op 12 maart 2022 was het zo ver! Midden op de Haarlemmerstraat in ons mooie Leiden is een nieuw kunstwerk onthult. Dit herkenningspunt staat symbool voor diversiteit en de vrijheid van expressie van gender en seksuele oriëntatie. Dat iedereen in Leiden kan en mág zijn wie ze willen. De Leidse kunstenaar Koen Hauser heeft gebruik gemaakt van moderne technologie; als bouwstenen voor het beeld gebruikte hij 3D scans van bestaande sculpturen, onder andere uit Museum de Lakenhal. Ook heeft de kunstenaar in samenwerking met COC Leiden scans gemaakt van mensen uit de LHBTI+ community. Het kunstwerk is gecreëerd vóór en dóór de Leidse LHBTI+ community en combineert individuele vrijheid en verbinding.
​
Met dit resultaat van een intensief tweejarig project wordt niet alleen voldaan aan de wens voor een permanent inclusief kunstwerk vanuit de Intentieverklaring Regenboogsteden 2019 - 2022, maar ook aan de behoefte aan een herkenbare plek in de stad. Een symbool dat toont dat we allemaal onderdeel zijn van een groter geheel, en daarmee relevant voor iedereen. We hopen dan ook dat iedereen nog vele jaren van deze nieuwe toevoeging kan genieten.
​
Voor de laatste updates en sneak peeks over het kunstwerk volg dan onze social media kanalen.
​
In den beginne...
Het Regenboogkunstwerk is een initiatief van COC Leiden vanuit de wens een zichtbaar permanent kunstwerk te hebben voor de Regenboog Community. Maar het is meer dan dat, COC Leiden wil graag dat het kunstwerk symbool komt te staan voor de diversiteit van de stad en dat iedereen welkom is. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waarbij verbinding het uiteindelijke doel is. Onze eigen voorzitter Debbie Helaha nam contact op met het Lucas van Leyden Fonds om dit idee te bespreken en werd erg enthousiast ontvangen.
​
Lucas van Leyden Fonds
Het Lucas van Leyden Fonds ondersteunt projecten voor beeldende kunst in de openbare ruimte in de stad Leiden met aandacht voor de relatie tussen kunst en wetenschap, en kunst en samenleving. Een voorwaarde voor de projecten is dat ze bijdragen aan de identiteit en de rol van Leiden als kennisstad en Stad van Ontdekkingen.
Vanuit het Lucas van Leyden Fonds is een zoektocht gestart naar mogelijke kunstenaars. Uiteindelijk is een vijftal kunstenaars voorgelegd aan een klankbordgroep. Deze klankbordgroep bestond uit verschillende mensen die vertegenwoordiger zijn vanuit de regenbooggemeenschap maar uit ook mensen in Leiden die deze gemeenschap een warm hart toedragen en het belang van diversiteit en inclusie onderschrijven.
​
De klankbordgroep heeft rekening gehouden met de wensen vanuit de regenboog gemeenschap, gemeente Leiden, Leidse inwoners en een mogelijk openbare plek. De klankbordgroep heeft gekozen voor kunstenaar Koen Hauser om een werk te maken ter bevordering van de zichtbaarheid van Leidse ‘Rainbow Community’ en de verbinding tussen alle inwoners van gemeente Leiden.
Koen Hauser is beeldend kunstenaar, fotograaf en maakt zelf deel uit van de Leidse LHBTI+ gemeenschap. In een interview geeft hij aan dat hij bij het maken van het kunstwerk uitgaat van het spanningsveld tussen individuele expressie en het onderdeel zijn van een groter geheel; het recht om jezelf te zijn als mens en het bewustzijn dat we allemaal onderdeel uitmaken van de mensheid. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat het kunstwerk past in de historische stad Leiden.
​
Mondriaan Fonds
Naast het Lucas van Leyden Fonds dat lokaal werkt, wordt het kunstwerk ook gesteund door het Mondriaan Fonds dat landelijk opereert. Het fonds financiert projecten en programma’s van beeldend kunstenaars, kunstpodia, uitgevers, opdrachtgevers, musea en andere erfgoedinstellingen.
​
Sneak Peak
Koen Hauser gebruikte de laatste jaren al 3D scans om met de computer fotobeelden te maken. Voor dit kunstwerk maakt hij voor het eerst een driedimensionaal werk gebaseerd op deze driedimensionale afbeeldingen. Deze afbeeldingen verwerkt hij in een digitale collage die wordt uitgevoerd als een fysiek bronzen object. Hieronder een sneak peek van het beeld.
Locatie
Gemeente Leiden heeft in de cultuur nota vastgelegd dat er meer ruimte moet komen voor (tijdelijk) beeldende kunst in de openbare ruimte. De gemeente zet zich graag in voor dynamiek, verbinding, vernieuwing en inclusie. Daarvoor is een aantal plekken in Leiden aangewezen als mogelijke locatie voor kunst. Wij wilden graag gebruik maken van de locatie Haarlemmerstraat en Lange Mare.
Op de kruising tegenover de Hartebrugkerk is een ontmoetingsplek gerealiseerd. Een plek waar zowel inwoners als winkelend publiek samen kunnen zitten. Precies op die plek zien wij de uitgelezen mogelijkheid om een herkenbaar kunstwerk te plaatsen die symbool staat voor verbinding.
​
Uit het nieuws:
https://sleutelstad.nl/2022/03/13/regenboogkunstwerk-op-haarlemmerstraat-onthuld/
https://www.bkinformatie.nl/artikelen/regenboogkunstwerk/​
​