Welkom bij de kersverse rubriek in onze nieuwsbrief. In elke nieuwsbrief lichten wij een gebeurtenis of mensen uit, die veel voor onze gemeenschap hebben betekend. We doen dit zowel nationaal als internationaal. Vandaag blikken we terug op de Stonewall Riots, een historisch, groots moment in de Verenigde Staten in het jaar 1969.
Stel je voor: je leeft in Amerika in de jaren 50 – 60. Homoseksualiteit en transgender identiteit waren strafbaar en de straffen varieerden van hoge boetes tot gevangenisstraffen. Deze straffen golden ook voor mensen die in de ogen van de politie zich “onaangepast kleedde”. Bovendien werd je publiekelijk vernederd, verloor je je baan, je carrière en positie in de maatschappij als je ‘betrapt’ werd op grond van je seksualiteit en genderidentiteit.
Veilige plekken, zoals ondergrondse bars, waren vaak in de handen van de maffia. Zij kochten de politie af zodat er minder invallen plaatsvonden en in ruil daarvoor betaalden de bezoekers meer geld voor een drankje. Bovendien werden bareigenaren afgeperst en zo bekostigde de maffia zichzelf en de omkooppraktijken. Ondanks deze omkooppraktijken werden er in ondergrondse bars vaak invallen gedaan, werden mensen hardhandig gearresteerd en veroordeeld.
Middernacht 28 juni 1969 vielen rond 1:30u negen politieagenten de Stonewall Inn op Christopher Street in Greenwich Village in New York binnen. Dit had de politie voor die tijd veelvuldig gedaan. Echter, op het moment dat de politie de barmedewerkers en andere bezoekers arresteerden, verzette de menigte zich. Ze waren het geweld, de onderdrukking, de onrechtvaardigheid en de discriminatie zat.
Ook buiten de bar verenigde zich een menigte bestaande uit honderden mensen. Ze gooiden flessen naar de politie en braken door de barricades heen opkomend voor de eerste keer in de Verenigde Staten voor hun rechten.
Iconisch is het moment dat de negen agenten zich in de bar de Stonewall Inn terug trokken voor de menigte, die inmiddels was gegroeid tot enkele duizenden. Politieversterking kwam, de menigte werd uiteengedreven. Toch was ook dit niet voldoende om het protest te stoppen en het duurde uiteindelijk drie volle dagen.
Op 28 juni 1970, een jaar na de Stonewall Riot, werd de allereerste Gay Pride Parade georganiseerd. Tot op de dag van vandaag worden in allerlei plaatsen over de hele wereld Pride Parades georganiseerd en groeit het aantal met de dag.
Deze Pride Parades zijn van essentieel belang, omdat onze rechten overal ter wereld broos zijn en er mensen leven in gezinnen, in gemeenschappen en in landen waar genderidentiteit en seksualiteit met geweld onderdrukt, gestigmatiseerd en ondermijnd worden.
In 2016 heeft president Obama de Stonewall Inn tot nationaal monument uitgeroepen en wordt op deze plek onze gemeenschap gevierd en onze geschiedenis herdacht. Sommige mensen denken dat de Stonewall Riots het allereerste protest vanuit de LHBTI+ gemeenschap was en dat is niet zo. Elk land heeft haar eigen historie, haar eigen helden. Want ook in Nederland borrelde het van onvrede en opkomende protesten. Daarover zal ons volgende artikel gaan: Joke Swiebel en het protest op 21 januari 1969 in Nederland.
Door Nancy Glazer
Comments